Mapacci

In Yogyakarta waren we bij de adatceremonie voor het huwelijk van Jesper en Gita. In Makassar maakten we een voorbereiding voor een huwelijk volgens de Buginese traditie mee.

mapacci

Traditionele Buginese Mapacci

Telur Maulid

Bij  een mapacci horen versierde eieren. Bij de verjaardag van de profeet Mohammed worden zelfs eierversierwedstrijden gehouden.

Op internet vind je verschillende beschrijvingen van het ritueel. Uit de variaties in de beschrijving leid ik af dat de families met een zekere vrijheid mogen omgaan met de traditie. De voorbereiding voor het huwelijk heet in Makassar “mapacci”. De meeste Buginezen zijn moslim, dus wordt voorafgaand aan de ceremonie de Koran gereciteerd. Als het goed is wordt door een aantal familieleden van het bruidspaar de hele Koran van begin tot eind gereciteerd.

“Mapacci” is een reinigingsritueel. Centrale rol in het ritueel speelt het blad van de henna-struik, in het Buginees pacci. Pacci is verwant met het Buginese woord paccing, dat reinheid of heiligheid betekent.

Naast het blad van de hennastruik zijn een aantal andere attributen nodig voor mapacci, elk attribuut heeft zijn eigen betekenis:
- Een kussen dat voor de bruid/bruidegom wordt neergelegd. Symbool van respect betuigen.
- Op het kussen worden 7 zijden sarongs gelegd als teken van eigenwaarde van de bruid, (volgens de traditie hoort ze vaardig te zijn in de kunst van het weven)
- Op de sarongs ligt de top van een spruit van een bananenboom als symbool van de continuiteit van het leven
- Daarop liggen een aantal (7 à 9) bladeren van de Nangka- boom (de Jackfruit- of broodvruchtboom), symbool van hoop en idealen.
- Verder wordt er een kaars (symbool van het Licht) neergezet.
- en is er nog kleefrijst, symbool van niet te scheiden broederschap/zusterschap
- en “bennte” (gepofte rijst) die de hoop op voorspoed en geluk voor het bruidspaar symboliseert.
- met een pisang Radja ( een bepaald soort banaan) met de betekenis dat het bruidspaar ( met name de bruid) geduld moet hebben.
- Tenslotte: Telor Maulid (verjaardagseieren) gekleurde die aan een soort satestokje worden geprikt, en met crepepapier worden versierd. De eieren worden vervolgens in een met groen papier beklede stam van een bananenboom gestoken, Bij de viering van de geboortedag van de profeet Mohammed worden vergelijkbare versierde eierbomen gemaakt)

IMG_20190706_192546

Geen traditionele kleding bij deze mapacci in de kerk.

IMG_20190706_193950

Op de handen van bruid en bruidegom worden bladeren van de  pacci (hennastruik) gelegd.

IMG_20190706_193113

De attributen voor deze kerkelijke mapacci: een kussen met daarop 7 sarongs, en een schotel met pacci-bladere, rijst en een kaars

Boeiend om te zien hoe de tradities van de Indonesische stammen onderling verschillen en ook heel boeiend hoe de kerken met die tradities omgaan. In Yogyakarta stond de adatceremonie helemaal los van de kerkelijke ceremonie. Net als in Yogyakarta, wordt Mapacci wordt als regel in het ouderlijk huis van de bruid gehouden. Deze “christelijke” mapacci was onderdeel van een kerkdienst (in de kerk, niet aan huis) die samen met het bruidspaar gevierd werd. Dat betekende een zekere nadruk op de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Het ritueel was wat vereenvoudigd, er waren minder attributen .(er was alleen rijst, geen kleefrijst en gepofte rijst, ook de versierde eieren en de pisang radja ontbraken). De predikant gaf een christelijke uitleg aan de verschillende elementen van het ritueel. Maar net als in de traditionele mapacci is het leggen van de pacci-bladeren op de handen van bruid en bruidegom als teken van reiniging het centrale element in de ceremonie. Het werd gedaan door een paar leden van de kerkenraad, die daarbij een gebed uitspraken. De bladeren van de henna-struik zijn groen, maar er komt rode kleurstof uit als ze fijngesneden en uitgeperst worden. Via de rode kleur van de henna legt de predikant een verbinding met de verzoening door Christus.  Zo geeft ze aan de reiniging volgens de Buginese traditie een andere dimensie.

Een gedachte over “Mapacci

Geef een reactie