Dankdienst in Palolo

Zaterdag 8 juni gingen we naar Palolo. Dat is een gebied waar eind jaren vijftig een grote groep vluchtelingen uit Noord Torajaland (de Toraja Seko) neerstreken. Zij waren gevlucht voor de guerilla van Kahar Muzakar, die in Sulawesi een Islamstaat wilde vestigen. Ds Puzes Kalesoe, die van 1983-1989 mijn counterpart was, behoort tot deze stam. Palolo is dus zijn thuisbasis. Via hem kregen we een uitnodiging voor de oogstdankdienst. Zo'n dankdienst is een gewone dienst. Wat wel bijzonder is, is de veiling na afloop van de kerkdienst. Veel gemeenteleden hebben hun dankgaven in natura naar de kerk gebracht. (Grote zakken rijst in totaal zo'n 10 ton, kippen, vissen - er zijn veel visvijvers in palolo, verschillende soorten "nasi bambu" - rijst vaak met vlees gaat in een stuk bamboe en wordt vervolgens in open vuur gekookt/gestoomd) Al die gaven worden na de dienst bij opbod verkocht. De veilingmeester zet er de vaart in, voordat je het weet klinkt het "eenmaal, andermaal, verkocht". Om de opbrengst te verhogen zijn ook (rijke) gemeenteleden uit de stad Palu uitgenodigd. Zij bieden driftig mee en binnen een uur is de gemeentekas miljoenen roepiahs rijker.

Ielang
Lelang2
Lelang3

Na de collecte staat de kerkenraad met de collectezakken en de gaven in natura voor in de kerk en spreekt de voorganger een dankgebed uit.

Een gedachte over “Dankdienst in Palolo

Geef een reactie