Water voor Patmos

Onder het motto "Palu in de put, laten wij ze uit de put helpen" werd in PKN de Drieklank een actie gestart voor de herbouw van de Patmos-kerk in Jono'oge. De gemeente Patmos heeft intussen ook niet stil gezeten. Er is inmiddels grond gekocht en er is een overeenkomst met de GKI Jateng (De Indonesische Christelijke Kerk op Midden Java) Deze kerk zal de herbouw van de Patmoskerk financieren. Het geld van "Project 77" is dus niet meer nodig voor de bouw. Maar er is een ding nog heel hard nodig en dat is water! Op de nieuwe locatie is geen waterleiding beschikbaar. Er zal dus een pomp geslagen moeten worden. We hebben links en rechts wat rondgevraagd, en het blijkt heel goed mogelijk om op de nieuwe plek een goed werkende watervoorziening te maken. Het aardige is daarbij dat het geld dat voor project 77 is beinnengekomen, genoeg is om de complete installatie te betalen. Gisteren bezochten we met pak Jeffrey Komaling een van zijn projecten, waar de werkers net klaar waren met het boren van een put. Ze lieten de pomp draaien om de bron schoon te spoelen ( In het begin komt er nog veel slib en fijn zand mee naar boven. Als al het slib is uitgespoeld, vormt zich een zandfilter rond de bron) Voor deze bron was 40 meter diep geboord. De technicus van het boorbedrijf beloofde te onderzoeken hoe diep er bij Patmos geboord moet worden. Hij verwachte dat 60 à 70 meter diep genoeg zou zijn. Naast het slaan van de put, moet er ook nog een watertoren komen (zodat de pomp niet continu hoeft te draaien). Het zou mooi zijn als de installatie op zonneënergie zou kunnen draaien. De kosten van het slaan van de put, een deepwell-pomp, een watertank op een toren plus een aantal zonnepanelen met omvormer en accu's komen op ongeveer Rp 260.000.000,00; Ofwel € 16.250,00. Ik hoop dat de goede gevers er mee in kunnen stemmen dat het geld voor Patmos hieraan besteed wordt. Dan helpen we Palu uit de put door ze aan een put te helpen 🙂

IMG_20190528_152058

De boor installatie. Met deze installatie boren ze putten tot meer dan 100 m diep;

IMG_20190528_152126

De pomp draait om de bron schoon te spoelen

Een gedachte over “Water voor Patmos

  1. Hallo Pieter en Klazien,

    Leuk om jullie belevenissen te kunnen volgen, hoe gaat het met jullie zelf?
    We bidden om energie, wijsheid en inzicht…

    Warme groeten en big hug,

    Louis en Erna

Geef een reactie