De omvang van de ramp

Naarmate we langer in Palu zijn, wordt de omvang van de ramp duidelijker. In drie gebieden is liquefaction opgetreden: In Balaroa, een stadswijk in het westen van Palu. In Petobo, een wijk aan de oostkant en In Jono'oge - waar het Pusdiklat stond- ongeveer 10km vanaf Palu. Onze gastheer, Jeffrey Komaling, is bouwkundige. Volgens hem is er wel een verklaring voor waarom uitgerekend in dewe gebieden liquefaction ontstond. Balaro, min of meer in het centrum gelegen, was vroeger een moerasgebied. Omdat grond in Palu duur werd, begon men beetje bij beetje het moeras te dempen en huizen te bouwen. Uiteinedlijk heeft een projectontwikkelaar het gebied met een zandlaag afgedekt en er huizen neergezet. Maar onder die zandlaag zat nog steeds de modderlaag van het moeras. Door de aardbeving werd het hele gebied instabiel en zijn de huizen letterlijk in de modder weggezonken. Het gebied ligt nu zeker een meter of zeven lager dan het omringende terrein. In Jono'oge en Petobo hangt de liquefaction samen met het irrigatieproject dat hier in de jaren 70 is aan gelegd. Bij Gumbasa, ongeveer 30 km stroomopwaarts werd in de Palurivier een dam aangelegd, en vandaar werd een kanaal gegraven om de oostelijke vallei van water et voozien. De vroeger gortdroge vallei raakte doorweekt met water - in Jono'oge zat je op 1 meter al op het grondwater. Vanaf het irrigatiekanaal veranderde zowel in Petobo als in Jono'oge de grond, die bestaat uit lagen slib en zand in een grote modderstroom richting de lager gelegen rivier. Onze gastheer reed ons naar de plekken bij het irrigatiekanaal waar de modedrstroom ontstond. Een gebied van ettelijke vierkante kilometers is veranderd in een woestenij;

IMG_20190528_160810

De weg brak af direct over de brug.
Dit huis staat 50 meter verderop, zeker 6 meter lager dan oorspronkelijk. Voor de aardbeving was dit gebied tot aan de horizon bebouwd. Nu is het een troosteloze vlakte

IMG_20190528_161541
IMG_20190528_161412

Een laag van modder van 8 meter dik dreef vanaf hier richting de rivier en sleepte alles mee in de sroom. Ruim 6 kilometer verder kwam de stroom tot stilstand. Op dat pint zie je een muur van-inmiddels opgedroogde- modder van zeker 5 meter hoog.

IMG_20190528_161445

2 gedachten over “De omvang van de ramp

  1. pieter en Klazien. Een duidelijk verhaal, maar oh oh wat een drama heeft zich daar voltrokken! Dank jullie wel , het helpt wel om de omvang van de ramp beter te begrijpen. Ik hoop dat jullie de moed erin weten te houden en wens jullie Gods Zegen toe en Zijn kracht! Hans en Nel

  2. Pieter en Klazien. Wat fantastisch dat jullie zo veel energie in dat werk steken, alleen al die bus reizen. Met Gods hulp houden jullie het vol. Dankzij deze mensen hun geloof redden jullie het met elkaar.
    Lieve groeten Corrie Schaap

Geef een reactie