Petobo

In grote delen van de stad is weinig opvallende schade. Al zie je overal de sporen van de ramp. Op allerlei plekken zijn nog tentenkampen, ook van de UNHCR.

Een van de UNHCR tentenmapen

Maar daar waar “liquefaction” (drijfzandvorming) optrad, is de verwoesting totaal. Een van de wijken die verwoest werd was Petobo. Een modderlaag van drie tot acht meter dik bedekt de hele wijk. Slechts hier en daar zijn nog puinhopen zichtbaar. Wat rest is een troosteloze vlakte.

Petobo

Naast de verhalen over rampspoed, vertellen de mensen opvallend vaak verhalen over wonderen. Bij het dorp Tompe, aan de westkust ten noorden van Palu, hadden mensen een visioen van Jezus, die met geheven armen op de golven van de tsunami stond. Hij weerde de tsunami af en het dorp Tompe werd niet getroffen.

De kraamkliniek in Petobo
De modderstroom kwam bij de kliek tot stilstand.

Ook over Petobo wordt een wonder verteld. Er is daar een kraamkliniek van een christelijke arts. Omwonenden wilden die kliniek weghebben, omdat er elke werkdag werd begonnen met een morgengebed. Het wonder van Petobo: de modderstroom kwam tot aan de muur van de kliniek. De kliniek werd niet beschadigd. Als de moderstroom verder was gegaan, zouden 34 babies zijn omgekomen.

2 gedachten over “Petobo

  1. Wat prachtig dat er hoopvolle verhalen worden doorgegeven, een wonder op zich in al die troosteloze ravage.
    Ik bid dat we als christenen wereldwijd verbonden elkaar tot zegen kunnen zijn,jullie daar als zichtbaar teken van verbondenheid.
    Hartelijke groeten van Corry en Henk Wassink

  2. Wow wat een getuigenis, er zou eigenlijk een soort plaquette op de muur van de kliniek kunnen kp m en met de beschrijving van dit wonder zodat dit nooit wordt vergeten

    Big hug,
    Erna

Geef een reactie