Palu: de eerste indrukken

De reis van Manado naar Palu gaat eerst via de noordkust, bij gorontalo steek je door naar de zuidkust, die voorbij Mouting naar het zuiden afbuigt en dus oostkust wordt. Bij het dorpje Tawaeli begint de doorsteek van de oostkust naar Palu aan de westkust. Bij aankomst na ongeveer 40 km komt de weg uit op de weg die Palu naar het noorden met de plaatsen aan de westkust verbindt. De eerste kilometers lijkt de schade wel mee te vallen. Maar naar mate dichter bij Palu komen, zien we grote open vlaktes, waar vroeger huizen stonden. Er is al ontzettend hard gewerkt en veel puin opgeruimd. Hier en daar zien we nieuwe, uit hout en triplex opgetrokken nieuwe woningen.

overal scheuren in de vloer


De eerste schade die we van dichtbij bekijken is bij ons oude huis. Op het eerste gezicht lijkt de schade mee te vallen. Maar binnen zien we wel anders. Grote delen van het plafond zijn naar beneden gekomen. De muren zijn op een aantal plaatsen ontzet. Het ergste is de vloer: die lijkt wel een golvend Markermeer en overal zitten scheuren in de vloer. Onbewoonbaar verklaard. De secretaris zegt dat afbreken en nieuwbouwen goedkoper is dan proberen te herstellen.
Als we na dit korte bezoek bij ons gastgezin zijn, komen de verhalen los. Het huis van de fam. heeft geen enkele schade. Meneer Komaling is bouwkundige en heeft zijn huis aardbevingsbestendig gebouwd. Maar hun huis is wel opvangplek geweest voor mensen in de buurt. We krijgen (opgenomen) beelden te zien van de lokale televisie, waarbij de haren te berge rijzen. Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat de ergste schade en het grootste aantal slachtoffers is geweest in de delen van Palu waar liquefaction (drijfzand door de trillingen) ontstond.

2 gedachten over “Palu: de eerste indrukken

  1. Pieter en Klazien.
    Wens jullie Gods zegen en kracht voor al het werk. Ben onder de indruk van alle foto,s en verhalen. Dank jullie daar heel Hartelijk voor en blijf graag op de hoogte.
    Lieve groeten van Corrie Schaap

Geef een reactie